Minimum Sanitarne-GHP/GMP

Zgodnie ze znowelizowaną ustawą  o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, wszystkie przedsiębiorstwa są zobowiązane wdrożyć i stosować zasady dobrej praktyki produkcyjnej  (GMP) i dobrej praktyki higienicznej (GHP).

GHP

  • Dobra praktyka higieniczna - działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.

GMP

  • Dobra praktyka produkcyjna - działania które muszą być podjęte i warunki. które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywała się w sposób zapewniający jej właściwą jakość zdrowotną zgodnie z przeznaczeniem.

 

Oferujemy Państwu szkolenie i wydanie odpowiednich zaświadczeń GHP i GMP dla osób zatrudnionych bezpośrednio w procesie produkcji lub obrocie żywnością.

Dla szkół i przedszkoli - ceny promocyjne!!!

 

UWAGA !!! - ZOBACZ JAK UDZIELIĆ PIERWSZEJ POMOCY PRZEDMEDYCZNEJ.
 

Program szkolenia

  • Wprowadzenie do szkolenia.
  • Przepisy prawne z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności obowiązujące w Polsce i Uni Europejskiej.
  • Rodzaje zagrożeń żywności i ich źródła.
    • Zanieczyszczenie biologiczne.
    • Zanieczyszczenie chemiczne.
    • Zanieczyszczenie fizyczne.
  • Przyczyny zakażeń i zatruć pokarmowych oraz główne choroby przenoszone drogą pokarmową.
  • Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej jako podstawa zapobiegania zanieczyszczeniom środków spożywczych, zakażeniom i zatruciom pokarmowym.
    • Wymagania zdrowotne dla osób zatrudnionych w procesie produkcji i obrocie żywnością.
    • Prawidłowe zachowanie higieniczne personelu.
    • Zaopatrzenie w wodę do celów technologicznych.
    • Zasady prawidłowego mycia, czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, maszyn, urządzeń i sprzętu.
    • Metody zabezpieczenia zakładu przed owadami i gryzoniami oraz ich zwalczanie.
  • Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej jako najskuteczniejszy sposób prowadzenia wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności.
    • Prawidłowe przechowywanie poszczególnych asortymentów środków spożywczych.
    • Prawidłowe postępowanie z surowcem.
    • Zapewnienie prawidłowego prowadzenia procesów technologicznych.
    • Podstawowe zasady funkcjonowania transportu wewnętrznego i zewnętrznego.
  • Podstawowe zasady znakowania żywności.
  • Podstawowe zasady racjonalnego żywienia.

Zapisy - formularz zgłoszeniowy

 <<< powrót do strony głównej

_________  Serdecznie zapraszamy do współpracy  _________